22-28 noiembrie, 2021: Săptămâna Testării – Perspectiva Internațională – ARAS

22-28 noiembrie, 2021: Săptămâna Testării – Perspectiva Internațională

În perioada 22-28 noiembrie 2021 se desfășoară Săptămâna Internațională a Testării! Fie că este vorba de HIV, hepatita B și C, infecții cu transmitere sexuală și chiar unele tipuri de cancer: testați-vă! Coalition PLUS alături de organizațiile și partenerii săi mobilizează resursele organizației pentru a vă ajuta să accesați mai ușor testele de screening sau de depistare a infecțiile cu virusurile descrise mai sus. 

Ce este Săptămâna Internațională a Testării?

Săptămâna Internațională a Testării este un efort de mobilizare globală gândit cu intenția de a reaminti tuturor importanța testării, pentru propria sănătate și pentru sănătatea celorlalți, Coaliția PLUS și organizațiile partenere organizează Săptămâna Internațională a Testării! Pentru al doilea an consecutiv, Coalition Plus implementează o serie de acțiuni adaptate contextelor fiecărei organizații membre pentru a promova următoarele tipuri de testare:

  1. HIV
  2. Hepatita B și C
  3. Infecțiile cu transmitere sexuală
  4. HPV

Ca atare, organizațiile partenere care oferă servicii comunitare vor dezvolta campanii de screening în centrele de sănătate și în afara acestora, acolo unde acest lucru este posibil.

Mai mult, activiștii organizațiilor membre au pregătirea necesară pentru a asigura și garanta confidențialitatea și echipamentul individual de protecție pentru a efectua teste în conformitate cu măsurile generale de siguranță și distanțare socială. În țările în care restricțiile de circulație rămân în vigoare, vor fi disponibile și alte soluții, cum ar fi autotestarea HIV, la domiciliul beneficiarilor prin trimiterea cu ajutorul curierilor a auto-testelor. 

https://youtu.be/lBKMhCnAuQQ

Săptămâna Internațională a Testării: O primă ediție de succes

În noiembrie 2020, Coaliția PLUS a organizat prima Săptămână Internațională a Testării, ca o prelungire a Săptămânii Europene a Testării. Un total de 35 de organizații membre și parteneri ai Coaliției PLUS din 32 de țări au participat la eveniment, ceea ce a dus la un total de:

  1. aproape 14.000 de teste HIV administrate, dintre care 2,6% au fost pozitive;
  2. peste 5.000 de teste HBV, dintre care 5,2% au fost pozitive;
  3. aproape 5.000 de teste HCV, dintre care 3,8% au fost pozitive.

COVID-19: Testarea HIV în cădere liberă

Criza sanitară legată de pandemia de COVID-19 a încetinit semnificativ răspunsul autorităților la HIV/SIDA. Potrivit celui mai recent raport al Fondului Global, doar 8,7 milioane de persoane au beneficiat de servicii de prevenire a HIV în 2020. Aceasta corespunde unei scăderi de 11% față de 2019. Între timp, testarea HIV a scăzut cu 22% la nivel global.

Săptămâna Internațională a Testării: cunoașteți statusul și contribuie la stoparea răspândirii virusurilor HIV și Hepatita B/C

Oricare ar fi infecția, cunoașterea statusului tău – pozitiv sau negativ – este vitală pentru a avea grijă de tine… și persoanele dragi! Numai după ce ați fost testat și diagnosticat veți avea acces la tratament și îngrijire. Preluând controlul asupra sănătății noastre, jucăm un rol în controlul epidemiilor.

De exemplu, dacă testul HIV este negativ, se poate recomanda accesul la PrEP (profilaxia pre-expunere) acolo unde serviciile naționale de sănătate o permit. PrEP este un tratament extrem de eficient pentru prevenirea infecției cu HIV. Alternativ, dacă testul HIV este pozitiv,  trimiterea la un centru de sănătate, cu sau fără însoțitor, poate fi organizată imediat.

Centrele de sănătate oferă monitorizarea încărcăturii virale și prescriu medicamente antiretrovirale. Cu un tratament eficient, o persoană care trăiește cu HIV nu transmite sexual virusul! În cele din urmă, în urma unui test pozitiv pentru hepatita C, acum este posibil să se acceseze medicamente antivirale cu acțiune directă care vor vindeca pacienții în 3 luni.

Comunități marginalizate: vulnerabilități crescute la HIV/SIDA și hepatită virală

Testarea este primul pas pentru a pune capăt HIV și hepatitei virale. Dar suntem departe de acest deziderat. Astăzi, 1 din 6 persoane care trăiesc cu HIV la nivel global, nu-și cunosc statusul lor HIV. În ceea ce privește hepatita C, 4 din 5 persoane infectate nu sunt diagnosticate.

Accesul la testare poate fi deosebit de dificil pentru grupurile-cheie, cum ar fi bărbații care fac sex cu alți bărbați, persoanele care își injectează droguri, persoanele transgender și lucrătorii sexuali. Aceste populații și partenerii lor sexuali reprezintă două treimi din noile infecții cu HIV, iar o treime dintre ei nu sunt conștienți de statutul lor HIV.

Cauza: stigmatizarea, discriminarea și inegalitățile. Acestea înstrăinează populațiile cele mai vulnerabile de testare și îngrijire și reprezintă bariere în calea accesului la inovații terapeutice vitale.

Testarea la nivel comunitar: o strategie de prevenire dovedită

Dincolo de testarea în sine, activiștii noștri se adresează oamenilor, în special în cadrul propriilor comunități. Săptămâna Internațională a Testării este o oportunitate de a consolida în continuare această legătură și de a se conecta cu aceste populații greu accesibile. Scopul este de a prezenta instrumentele de prevenire disponibile, inclusiv testarea și de a începe o conversație despre sănătatea sexuală.

Experiența noastră arată că, odată instruiți în sarcinile biomedicale necesare, persoanele din grupurile vulnerabile și cu risc de infectare cu HIV, hepatită virală și ITS sunt cele mai în măsură să-și testeze colegii, prietenii sau apropiații din cercurile lor! Ei își înțeleg nevoile și realitățile și prin instruirea fiecărui individ din aceste grupuri se oferă un mediu sigur, fără prejudecăți.

Mai mult, această abordare este complementară sistemelor tradiționale de sănătate. Oricare ar fi rezultatul testului, acești lucrători din domeniul sănătății comunitare sunt capabili să-i direcționeze pe cei testați către structurile de îngrijire relevante, în funcție de problemele de sănătate întâmpinate. Din păcate, adevărata valoare a acestei expertize nu este încă recunoscută. Acest lucru trebuie să se schimbe.

https://youtu.be/yh4sFqs2QCg

Articolul anterior
Scrisoare deschisă către autoritățile române
Articolul următor
A început Săptămâna Testării (2021): Unde Comanzi Teste și Unde Te Poți Programa pentru testare HIV/Hepatite
Meniu
Sari la conținut