Virusurile papilomatoase umane (HPV) sunt responsabile de tumori ale pielii și ale membranelor mucoase. Cancerul de col uterin este o boală în care celulele normale cervicale își schimbă structura devenind celule atipice. Acestea se transformă malign și se multiplică haotic. Colul uterin suferă constant modificări ciclice (în funcție de ciclul menstrual). În cursul acestor modificări fiziologice celulele cervicale pot suferi diverse mutații, favorizând apariția celulelor anormale (pre-canceroase), mai ales în cazul infecției cu HPV.
Cancerul de col uterin se poate diagnostica încă din stadiul incipient, când poate fi tratat complet, prin testul Babeș – Papanicolau efectuat anual. Acest test poate depista celule anormale înaintea transformării lor în celule tumorale.
Transformarea anormală a celulelor colului uterin este asimptomatică, iar semnele infecției cu virusul HPV pot fi prezente sau nu (negi în zona orală sau genitală). De aceea se recomandă efectuarea testului Babeș – Papanicolau cel putin o data pe an, pentru a depista aceste modificări cât mai devreme. În stadii avansate ale cancerului cervical se pot întâlni următoarele semne și simptome:
În faze foarte avansate:
După depistarea cancerului se efectuează diverse investigații pentru a afla gradul de răspândire în cervix sau în alte părți ale corpului, iar metoda prin care se studiază se numește stadializare. Informațiile culese din procesul de stadializare hotărăsc stadiul bolii și sunt importante pentru planificarea tratamentului.
Investigații folosite în stadializarea cancerului de col uterin
Toate aceste rezultate se studiază împreună cu cele de la biopsie și astfel se determină stadiul cancerului cervical.
Cancerul cervical diagnosticat în faza incipientă poate fi tratat în totalitate. Tratamentul cancerului cervical poate fi unic sau poate fi o combinație de mai multe metode. Tipurile de tratament folosite în cazurile de col uterin sunt:
Prognosticul cancerului de col uterin depinde de tipul și stadiul acestuia. Pentru alegerea adecvată a tratamentului se iau în considerare vârsta, starea generala de sănătate, calitatea vieții și dorința de a avea copii în viitor.
Creată la 10 aprilie 1992, ARAS este una dintre primele asociații românești de după 1989.
Membră a COALITION PLUS.
© 2021 ARAS România
Software creat cu de Feather