Ce este HIV? Și ce înseamnă SIDA? – ARAS

Ce este HIV? Și ce înseamnă SIDA?

Ați ajuns în locul potrivit. În secțiunea dedicată educației din website-ul ARASnet.ro publicăm informații despre HIV/SIDA, despre infecțiile cu transmitere sexuală dar și alte informații legate de sănătatea vieții sexuale.

Ce este important de știut este faptul că HIV este un virus. De ce vorbim în particular despre  acest virus? Pentru că este un virus care a schimbat comportamentul oamenilor, atât în domeniul sanitar, al serviciilor de înfrumusețare (manichiură, tatuaj), cât și în plan personal (în ceea ce privește felul în care experimentăm sexualitatea). HIV a scos în evidență care sunt acele comportamente de risc care privesc sănătatea noastră. Prin comportamente de risc, ne referim la contactul sexual neprotejat sau la folosirea în comun a obiectelor ascuțite care pot fi contaminate cu sânge.  Bineînțeles că există și alte bacterii sau virusuri care se  transmit pe aceleași căi.

Timp de mai mult de un deceniu de la descoperirea HIV nu a existat un tratament eficient și din aceasta cauză unii oameni au avut de suferit iar alții au pierdut lupta cu boala cauzată de HIV (numită SIDA). HIV atacă exact sistemul imunitar al corpului uman iar corpul luptă ineficient împotriva lui și nu se poate debarasa în mod natural de virus.

HIV este acronimul denumirii „human immunodeficiency virus”, adică virusul imunodeficienței umane. Dacă facem un exercițiu de imaginație și personificăm virusul, vom constata că acesta are doar două scopuri: de a se înmulți și de a se transmite. Prin înmulțire, HIV cauzează distrugerea celulelor T din sistemul imunitar, mai repede decât ar trebui și astfel se creează un deficit de celule T ale sistemului imunitar. Înmulțirea cauzează transmiterea către celulele T nou create de organism (organismul creează mereu celule T noi pentru a le înlocui pe cele care dispar).  Din păcate, virusul își asigură supraviețuirea în organism, dacă persoana  nu ia tratament. Prin tratament, multiplicarea este împiedicată  și invadarea este stopată mereu și mereu către alte celule T, cunoscute și sub denumirea de CD4. Vestea bună este că cercetarea continuă iar tratamentul care va vindeca boala este aproape. La momentul actual, există șase tipuri de medicamente reunite sub denumirea de antiretrovirale (ARV), care reușesc să țină boala sub control. Practic, ARV-urile opresc progresia infecției, o fac să nu mai fie transmisibilă de la persoana infectată aflată în tratament către partenerii sexuali, în măsura în care concentrația de virusuri libere în sânge este detectabilă.

Chiar și cu un tratament care stopează înmulțirea se pune întrebarea de ce există o teamă a oamenilor față de virus. O posibilă explicație este dată de lipsa de informații. În măsura în care oamenii se informează suficient, vor fi conștienți ce comportament să adopte pentru a nu se infecta și cum să acționeze dacă s-au expus riscului de infectare cu HIV. De asemenea, vor ști că dacă s-au infectat cu HIV, viața lor nu s-a terminat. Viața unui persoane infectate continuă aproape ca înainte de infectare – iar prin aproape ne referim la faptul că persoana infectată trebui să urmeze tratamentul pe viață. Și, nu în ultimul rând, prin informare, oamenii pot afla că persoanele infectate cu HIV nu reprezintă un risc cotidian pentru cei neinfectați.

Și totuși, cum ne protejăm? Dacă folosim prezervativ la fiecare contact sexual și nu folosim în comun cu alte persoane obiecte tăioase sau ascuțite, atunci se numește că ne protejăm de infecția cu HIV.

Putem îmbrățișa, săruta sau dormi în același pat cu o persoană infectată cu HIV și nu ne vom infecta. Dacă mâncăm sau bem după o persoană infectată cu HIV, este totul în regulă – nu ne vom infecta. Așadar, putem conviețui cu o persoană seropozitivă (infectată cu HIV) fără niciun risc. Tot ce trebuie să facem este să nu împărțim pile de unghii, forfecuțe, unghiere sau ace, iar când facem sex, să folosim corect prezervativul.

Pentru că o persoană cu HIV nu are simptome vizibile ale infecției, este indicat să respectăm aceste măsuri de protecție cu toți cei din jur. E simplu să avem forfecuța proprie și să folosim prezervativ, nu?

Și reamintim: o persoană infectată cu HIV care este sub tratament și este în stadiul de „persoană infectată, cu încărcătură virală nedetectabilă” nu poate transmite HIV.  De aceea este atât de important să ne testăm pentru HIV. Există un test special pe care trebuie să îl solicitați explicit, testarea fiind  calea prin care se depistează infecția. După care, persoanei confirmate i se aplică tratamentul din timp. Astfel se stopează și răspândirea virusului.

***

Contribuim la prevenirea răspândirii HIV și la îmbunătățirea sănătății sexuale oferind oamenilor informații de încredere și actualizate. Noi oferim toate acestea GRATUIT, dar este nevoie de timp și bani. Ne puteți sprijini și ne puteți proteja viitorul? Donează aici!

Pentru mai multe informații despre HIV sau dacă ai aflat că ai avut contact cu o persoană infectată cu HIV și nu știi ce să faci, ne poți contacta aici

Pentru serviciile de testare HIV, Hepatite sau pentru solicitarea de prezervative, ne poți contacta aici sau aici

Material susținut de PROTV

Articolul anterior
„Educație pentru Tineri” caută voluntari
Articolul următor
CERCETARE: Rezultatele studiului calitativ privind accesul consumatorilor de droguri injectabile la serviciile de prevenire, testare-diagnosticare și tratament
Meniu
Sari la conținut