CONTINUITATEA PROGRAMELOR DE PREVENIRE HIV ÎN RÂNDUL CONSUMATORILOR DE DROGURI – PREZENT, PERSPECTIVE, URGENȚĂ
ARAS – Asociația Română Anti-SIDA – a asigurat în ultimii 18 ani servicii de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri pentru populația din București, în acord cu recomandările UNAIDS și OMS și în limitele fondurilor disponibile. În tot acest timp, am atras atenția instituțiilor publice că, pentru ca aceste servicii să fie constante și eficiente, ele trebuie incluse în programele de sănătate publică atât la nivel central cât și la nivel local, dar și în bugetele aferente acestora.
În acest sens, am avut onoarea și bucuria de a fi parteneri cu DGASMB – Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București – încă din 2013, într-un proiect finanțat de Primăria Capitalei. Acest proiect, aflat în derulare și acum, se adresează persoanelor vulnerabile din capitală, nu doar consumatorilor de droguri, dar nu poate acoperi nevoile complexe ale numărului mare de oameni aflați în situație de vulnerabilitate față de infecția cu HIV/SIDA, hepatite, TBC.
În prezent, ARAS desfășoară activități de reducere a riscurilor (testare și consiliere, referire și acompaniere, asistență socială), dar nu mai are posibilitatea de a oferi materiale de prevenire pentru consumatorii de droguri injectabile (seringi sterile) decât pentru o perioadă scurtă.
În cadrul unor întâlniri recente cu autoritățile locale și centrale, am luat la cunoștință că atât Agenția Națională Antidrog, cât și Ministerul Sănătății sunt gata să pună în aplicare legislația în vigoare referitoare la prevenirea HIV/SIDA (Programul național de prevenire și asistență medicală, psihologică și socială a consumatorilor de droguri 2015-2018, respectiv Programul Național HIV/SIDA), iar Primăria Generală și Primăriile de sector vor elabora și pune în aplicare programe speciale, cu ajutorul ANA.
Aceste promisiuni reprezintă asumarea responsabilității pentru sănătatea populației, inclusiv pentru prevenirea bolilor transmisibile, responsabilitate stipulată deja în reglementări și strategii. Un răspuns unitar al tuturor instituțiilor responsabile are șansa de a conduce la îndeplinirea dezideratului internațional: ”Zero noi infecții, zero discriminare, zero decese din cauza SIDA”.
Ca reprezentanți ai societății civile, ne arătăm în continuare disponibilitatea de colaborare cu/de a fi contractați de orice instituție interesată (Ministerul Sănătății, ANA, primării de sector etc.) pentru a derula astfel de activități de prevenire adresate persoanelor care se află în situații cu risc mare de infectare cu HIV/hepatite/TBC.
Maria Georgescu
Director executiv, ARAS
Asociația Română Anti-SIDA
Membră a Coaliției PLUS