SIDA HELPLINE 0800 800 033

Misiune, obiective, valori

Înființată la data de 10 aprilie 1992, ARAS este una dintre primele asociații anti-SIDA din România și una din primele asociații non-guvernamentale românești apărute după 1989.

Ca o încununare a contribuției la răspunsul național la epidemia HIV, în cadrul ședinței Guvernului României din 14 septembrie 2022 a fost aprobată Hotărârea de Guvern privind recunoașterea Asociației Române Anti-SIDA ca fiind de utilitate publică.                                                                                        

ARAS este membră a COALITION PLUS și membra Comitetului Român de Coordonare a Programelor HIV/SIDA și de Control al Tuberculozei, a Coaliției ONGurilor pentru Fondurile Structurale Europene și a Rețelei Române de Reducere a Riscurilor Asociate Consumului de Droguri Injectabile (Romanian Harm Reduction Network – RHRN), avînd un rol activ în advocacy, schimbări legislative și reprezentarea persoanelor vulnerabile. Face parte din mai multe organisme internaționale din domeniu: Civil Society on HIV/AIDS Forum, Civil Society Forum on Drugs, Eurasian Harm Reduction Network (EHRN).

MISIUNE

OBIECTIVE

VALORI

ARAS are ca misiune îmbunătățirea calității vieții prin proiectele și serviciile pe care le oferă ca răspuns la persistența existenței infecției cu HIV/SIDA în societatea de azi.

Prevenirea HIV/SIDA, a hepatitelor B și C și a altor infecții cu transmitere sexuală (ITS); promovarea non-discriminării față de persoanele care trăiesc cu HIV și față de populațiile cu risc de infectare; diminuarea impactului psihologic, medical și social al infecției cu HIV, al hepatitelor B și C și al altor ITS; creșterea capacității instituțiilor, a profesioniștilor, a asociațiilor de persoane afectate de HIV/SIDA, a societății civile etc. de a oferi un răspuns adecvat și adaptat problematicii infecției cu HIV/SIDA în context contemporan.

Non-discriminarea; Recunoașterea dreptului tuturor la informare, educare, servicii sociale și medicale de înaltă calitate ; Dreptul la confidențialitate; Acceptarea diversității, a alterității (persoane, organizații, instituții); Colaborarea; Caracterul non-profit; Axarea pe comunitate; Voluntariatul; Profesionalismul; Flexibilitatea; Adaptabilitatea