Păduchele lat este un parazit ( Phthirus pubis) fiind cunoscut și drept „păduchele lat pubian” deoarece se localizează în părul pubian. De cele mai multe ori, el migrează pe părul abdominal al bărbaților care au pilozitate și rareori este posibil ca acesta să se localizeze și în sprâncene.

Păduchele există în trei forme: ou, nimfă și adult.

Ouale sunt alb-galbene și sunt foarte mici, se văd cu ochiul liber cu o oarecare dificultate, fiind lipite de firele de păr.

Păduchii adulții au o dimensiune de câțiva milimetri și sunt de culoare alb-gri. Au șase perechi de picioare, iar prima pereche este mult mai dezoltată decât restul, ceea ce-i face să semene cu niște crabi.

Căi de transmitere

  • contact sexual cu o persoană deja parazitată și care nu știe că este purtătoare de paraziți pubieni
  • foarte rar, dar posibil acolo unde cuplurile au practici de acest gen, parazitul se transmite prin utilizarea unor obiecte de lenjerie sau lenjerie intimă.

O persoană nu se poate infesta din contactul cu capacul toaletei.

Prezența paduchilor pubieni la copii este semn de activitate sexuală ori de abuz sexual.

Animalele nu pot transmite paduchi pubieni. Animalele au dezvolt paraziți specifici lor iar oamenii au la rândul lor setul specific de paraziți care nu pot fi transmiși către animale cu blană. 

Semne și simptome

  • mâncărime în zona infestată;
  • prezența oualor și/sau a nimfelor și adulților de păduche. Eventual, infectarea rănilor provocate prin scărpinare.

Diagnostic

Medicul poate diagnostica destul de ușor pediculoza pubianǎ, printr-un examen fizic sau poate analiza o probǎ la microscop pentru a confirma existența pǎduchilor lați ȋn pǎrul pubian.

Tratament

Medicul va recomanda un șampon, un unguent sau o loțiune. Acestea se aplică direct pe părul pubian și sunt lăsate să acționeze timp de câteva minute. Pentru ca păduchii lați să dispară complet pacientul trebuie să urmeze tratamentul prescris de medic fără a renunța la el atunci când mâncărimea a dispǎrut și pentru a se evita reapariția păduchilor lați.

Deoarece păduchii pot supraviețui pe lenjeria de pat, pe prosoape și pe haine, toate acestea trebuie să fie spălate la temperaturi foarte ridicate și călcate. Dacă acestea nu se pot spăla și călca, se vor depozita în pungi de plastic închise la gură timp de cȃteva zile. Fără sânge, păduchii nu trăisc mai mult de 24 de ore.

Prevenire

  • Prin relatii sexuale cu o singură persoană (de ex. fidelitate autentică) de lungă durată, cu un partener care nu este infestat;
  • Este important ca fiecare persoană infestată cu păduchi lați să își anunțe partenerul/ partenerii, pentru ca acesta/ aceștia să se trateze;
  • evitarea împrumutării articolelor de îmbrăcăminte.

Utilizarea prezervativelor NU protejează împotriva infestării cu paduchi lați.