Program gratuit de testare a hepatitelor lansat în județul Olt! – ARAS

Program gratuit de testare a hepatitelor lansat în județul Olt!

Cel mai amplu program de screening pentru depistarea hepatitelor virale continuă, județul Olt fiind cel de-al patrulea județ în care se va derula Campania de testare prin cabinetele de medicină de familie afiliate în proiect.

Lansarea campaniei de testare în județul Olt a fost găzduită de Consiliului Județean Olt, autoritățile publice locale înțelegând importanța și unicitatea acestei acțiuni, oferind sprijinul lor în activitățile de sănătate publică destinate locuitorilor județului.

Profesor Dr. Liliana Gheorghe – managerul Proiectului LIVE(RO)2-SUD, medic primar gastroenterologie Institutul Clinic Fundeni, a explicat importanța acestui proiect în contextul în care România se află printre țările europene cu cele mai mari rate de prevalență a hepatitelor virale, ceea ce face necesară continuarea eforturilor de prevenție, screening și tratament asumate în 2019 prin Planul Cadru Național de Control al Hepatitelor Virale. “Majoritatea persoanelor infectate nu sunt cunoscute și, ca urmare, nu sunt diagnosticate și tratate, răspândind infecția și ajungând în îngrijire medicală în stadii avansate de boală, atunci când dezvoltă ciroză sau cancer hepatic. Recunoscând importanța acestei probleme în România, Comisia Europeană a decis finanțarea unui amplu program de screening, identificare și acces la servicii medicale adecvate și de înaltă calitate pentru persoanele cu afecțiuni hepatice rezultate infectării cu virusurile hepatitice B și C, program adresat în special categoriilor vulnerabile și persoanelor din mediul rural, cu acces limitat la serviciile medicale curente.

Dinamizarea bătăliei cu hepatitele virale în România a debutat cu pași uriași în vara anului 2021 prin intermediul Programelor regionale de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C – LIVE(RO)2 SUD și LIVE(RO) 2 EST-susținute din fonduri europene, ce vor acoperi până la finalul anului 2023 două treimi din suprafața României, aducând la lumină pacienții necunoscuți cu infecții virale hepatitice și integrându-i în cascada de îngrijiri specifice: diagnostic tratament-vindecare. Consider că anul 2022 reprezintă un an decisiv, în care România își poate dovedi performanța și poate intra în plutonul țărilor aliniate strategiei OMS, de eliminare a hepatitelor virale ca amenințare pentru sănătatea publică până în 2030.”

Întreg comunicatul poate fi citit mai jos.

Articolul anterior
REZUMAT: Atingerea obiectivului OMS 2030 și ce poate face EU în combaterea Hepatitei
Articolul următor
Anunț de achiziție a serviciilor de catering (hrană pentru pacienți) cu livrare în Craiova
Meniu
Sari la conținut