Să punem capăt epidemiei HIV – ARAS

Să punem capăt epidemiei HIV

Ziua Mondială SIDA evidențiază anul acesta necesitatea urgentă de a pune capăt inegalităților care stau la baza răspândirii infecției cu HIV și a altor pandemii din întreaga lume.

Fără acțiuni îndrăznețe și rapide împotriva inegalităților, riscăm să ratăm obiectivul UNAIDS de a pune capăt epidemiei SIDA până în 2030, precum și de a stopa pandemia prelungită de COVID-19, ce va provoca o criză socială și economică în spirală.

La patruzeci de ani de când au fost raportate primele cazuri de SIDA, HIV încă amenință lumea. Suntem departe de îndeplinirea angajamentului comun de a pune capăt epidemiei SIDA până în 2030, nu din cauza lipsei de cunoștințe sau de instrumente pentru a învinge infecția cu HIV, ci din cauza inegalităților structurale care împiedică implementarea soluțiilor dovedite pentru prevenirea, diagnosticul și tratamentul HIV.

Răspunsul global la epidemnia de HIV a reușit să transforme lumea, aducând în prim plan nevoia de informare, educare și comunicare, schimbarea atitudinii și alegerea comportamentelor fără risc atât în viața privată, cât și în mediul profesional, asigurarea de servicii de sănătate sigure, fără risc de infectare, promovarea testării și consilierii HIV pentru toți, asigurarea confidențialității, nediscriminarea persoanelor care trăiesc cu HIV, asigurarea accesului persoanalor vulnerabile, marginalizate la servicii comunitare de prevenire și diagnostic.

Infecția cu HIV nu mai provoacă moartea, ca la începutul epidemiei, dar injustiția socială și discriminarea fac dificilă viața cu HIV. Deși există percepția că un moment de criză nu este potrivit pentru a acorda prioritate abordării injustițiilor sociale subiacente, este clar că fără a face acest lucru, criza nu poate fi depășită.

Abordarea inegalităților este o promisiune globală de lungă durată, a cărei urgență a crescut. În 2015, toate țările s-au angajat să reducă inegalitățile ca parte a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă/ Agenda 2030. Este un angajament asumat și de România, care include asigurarea sănătății tuturor cetățenilor și, implicit, a accesului la servicii, indiferent de statutul lor pe piața muncii, existența unei asigurări de sănătate etc.

Pe lângă faptul că este esențială pentru eliminarea infecției cu HIV, abordarea inegalităților va promova drepturile omului în rândul populațiilor cheie și al persoanelor care trăiesc cu HIV, va pregăti societatea pentru a învinge COVID-19 și alte pandemii și va sprijini redresarea economică și stabilitatea. Îndeplinirea promisiunii de a aborda inegalitățile va salva vieți și va aduce beneficii societății în ansamblu.

Este nevoie de o schimbare radicală. Politicile publice, economice și sociale trebuie să protejeze drepturile tuturor și să acorde atenție nevoilor comunităților dezavantajate și marginalizate.

Articolul anterior
Testarea comunitară, nonmedicală, cheia stopării epidemiei HIV!
Articolul următor
Ziua Mondială HIV/SIDA – 1 decembrie
Meniu
Sari la conținut