Saptamana internationala a testarii 2020 – ARAS

Saptamana internationala a testarii 2020

Ne-am obișnuit cu edițiile tradiționale ale Săptămânii europene a testării HIV, care s-a transformat ulterior în testări rapide de depistare HIV/hepatite. ARAS s-a asociat în 2013 la această mișcare europeană, încă de lansarea campaniilor europene.

În 2020, Coalition PLUS, rețea francofonă de organizații pentru prevenirea HIV/hepatitelor și de drepturile omului, răspândite pe toate continentele, a avut inițiativa creării unei Săptămâni internaționale a testării pentru HIV, hepatită B și C, alte infecții cu transmitere sexuală și chiar SARS-CoV-2, care să implice toate organizațiile sale membre — printre care se numără și ARAS — și partenerii în promovarea testării!

Pentru ca accesul la testare să devină o realitate pentru toți, Coalition PLUS și organizațiile membre sau partenere își propun acțiuni adaptate la contextele sanitare naționale din toate colțurile lumii.

Astfel, în țările în care acest lucru este posibil, asociațiile membre ale Coaliției au prevăzut campanii de testare comunitară, în centre sau în afara acestora, în deplină confidențialitate și siguranță, mulțumită înzestrării cu echipamentele de protecție necesare, asigurate în special printr-un fond de urgență (de care beneficiază și ARAS pentru programele sale curente).

În țări în care, dimpotrivă, restricțiile sau precauțiile de deplasare și de interacțiune rămân în vigoare, au fost adoptate alte soluții, precum autotestarea pentru HIV.

Este și cazul ARAS, care, anul acesta, cu sprijinul financiar al Coalition PLUS, a ales să desfășoare o campanie națională online de informare a publicului despre importanța cunoașterii timpurii a diagnosticului HIV și de autotestare pentru HIV la domiciliu, o necesitate tot mai acută, dat fiind și noul context COVID-19.

De asemenea, aceasta este însoțită de o campanie de advocacy, prin care autoritățile române răspunzătoare sunt mobilizate să recunoască valoarea programelor de testare comunitară pentru sănătate și să înlesnească accesul la acestea.

Campania ARAS se derulează pe canalele:

——————–

Urmăriți în filmul alăturat o pledoarie pentru diagnosticul timpuriu și testarea demedicalizată, în argumentația Dr. Mehdi KARKOURI, Consiliul de Administrație al Coalition PLUS, președinte ALCS, Maroc:

Câteva idei-cheie ale Săptămânii internaționale a testării 2020:

  •  

2.

3.

4.

Și Manifestul membrilor și partenerilor Coalition PLUS, lansat cu aceeași ocazie :

”Noi, activiștii din asociațiile reunite în cadrul Coalition PLUS, solicităm :

  • Recunoașterea și integrarea testării comunitare în politicile de sănătate publică
  • Accesul real la instrumente de prevenire și testare, peste tot în lume
  • O recomandare OMS cu privire la aplicarea autotestului pentru hepatită C (VHC)
  • O ofertă de testare accesibilă tuturor: HIV, VHC, alte infecții cu transmitere sexuală, cancer (de col uterin și anal (etc.)
  • O luptă activă împotriva discriminărilor și stigmatizărilor, care împiedică persoanele vulnerabile să acceadă la îngrijiri
  • Implicarea activiștilor din societatea civilă în politicile de testare pentru SARS-CoV-2”

Articolul anterior
PreP
Articolul următor
Sextra
Meniu
Sari la conținut