Persoanele juridice pot direcționa 20% din impozitul pe venit sau pe profit către organizații non-profit în baza unei declarații ANAF și a unui contract de sponsorizare. Iată mai jos un ghid scurt cum poți deveni sponsor și partener al Asociației Române Anti-Sida
Pasul 1
Iei legătura cu contabilitatea firmei tale și rogi colegii să îți calculeze suma aferentă celor 20% din impozitul pe venit (sau din profit) pe acest trimestru (sau anual) – vor completa Declarația 107 sau Declarația 100
Pasul 2
Administratorul firmei descărcă și completează contractul de sponsorizare cu cifra confirmată de contabilitate – vezi Contract de Sponsorizare ARAS sau mai jos.
Pasul 3
Administratorul firmei trimite contractul în format WORD/PDF la pe adresa maria.georgescu@arasnet.ro sau pe adresa poștală (Bd. Eroii Sanitari nr. 49, sect. 5, 050471, București).
Întrebări și Răspunsuri
1. Cine scrie și depunde aceste declarații?
Echipa ta de la financiar-contabilitate. Sunt cei mai buni prieteni ai tăi în materie de taxe și declarații. Tot ei știu și deadline-ul de depunere a declarațiilor. Iar dacă nu se descurcă îi poate ajuta echipa noastră!
2. La ce folosește sponsorizarea mea?
Această facilitate fiscală poate pune în legătură peste 180.000 de companii din România cu sutele de mii de tineri care pot intrat în contact cu produsele sau serviciile companiei tale.
3. Cum îmi ajută ARAS compania?
ARAS îți va promova gratuit serviciile sau produsele în toate materialele sale de marketing sau activitățile sale finanțate din sponsorizarea făcută de compania ta.
4. Cum ajută compania mea, ARAS?
ARAS primește sponsorizarea direct de la compania ta și o va folosi pentru programe de educare, informare sau prevenire. ARAS poate astfel promova produsele sau serviciile companiei tale în rândul comunității și publicului său. Procedura este simplă.
5. N-am înțeles nimic. Zi-mi pe scurt ce vreți
Firma ta poate deduce valoarea până la nivelul de 20% din impozitul pe venit sau pe profit datorat pentru trimestrul/anul în care a înregistrat cheltuielile. Vorbește cu contabilul tău despre Declarației nr. 107 (pe an) sau a Declarației 100 (pe trimestru) și tu completază Contractul de Sponsorizare. Dacă ai întrebări, trimite-ne și un email pe adresa maria.georgescu@arasnet.ro
6. În ce se transformă sponsorizarea mea?
Se vor finanța programe de educare pentru tineri organizate de ARAS iar compania ta va fi promovată prin toate canalele disponibile ale ARAS
7. Cine este ARAS?
ARAS este o organizație non-profit activă de 30 de ani în domeniul serviciilor medicale comunitare. Avem acces la comunități importante pentru companii și credem că putem să oferim parteneriate de încredere. Ultimul nostru parteneriat prin sponsorizare și redirecționarea a 20% din impozitului pe venit (persoane juridice) a fost cu trustul Media PRO – PRO TV. De ceea, credem că și compania ta poate profita de un astfel de parteneriat cu noi.
Important de reținut este faptul că sprijinul tău poate fi trimestrial. Vorbește cu serviciul tău de contabilitate cum poți redirecționa cei 20% din impozitul pe venit sau pe profit!
8. Documente și linkuri utile
Ai nevoie de mai multe informații despre cadrul legal? Vezi aceste documente:
- Legea 30/2019
- Ordonanța 25/2018
- Declarația nr. 107
- Declarația nr.100
- Contract de Sponsorizare
DONEAZĂ ȘI SPRIJINĂ ACTIVITATEA ARAS ROMÂNIA!
Pasul 1 – Descarcă și imprimă FORMULARUL de VENITURI
Formularul 230 dacă ai avut venituri din salarii/pensii, din activități independente/agricole, drepturi de proprietate intelectuală și cedarea folosinței bunurilor, dacă pentru acestea din urmă nu ai obligația să depui Declarația Unică.
Declarația unică dacă în 2023 ai avut venituri din activități independente/agricole, drepturi de proprietate intelectuală și cedarea folosinței bunurilor și ai obligația depunerii Declarației Unice.
Pasul 2 – COMPLETEAZĂ CU ATENȚIE
FORMULARUL 230
Completează de mână (preferabil) sau electronic, cu majuscule în secțiunea I datele tale de identificare, și semnează la Semnătura contribuabilului (dacă îl completezi electronic poți fie să desenezi semnătura cu mouse-ul de pe laptop/calculator sau cu degetul de pe telefon/tabletă, fie să încarci o imagine cu ea). Gata! Datele ARAS sunt pre completate
Pentru a direcționa pentru o durată de 2 ani bifează „Opțiune privind distribuirea sumei pentru o perioadă de 2 ani” din secțiunea II la punctul 2.
Restul rubricilor nu trebuie completate (se completează doar dacă este cazul).
Nu este necesară specificarea sumei (instituția fiscală o va calcula și o va vira conform legii) și nici atașarea Fișei Fiscale.
Pasul 3 – Trimite formularul
Formularul completat trebuie depus până la data de 25 mai 2024 (data poștei).
Legea permite depunerea formularului prin mai multe metode:
- Direct la registratura administrației fiscale de care aparții (AICI adresele ANAF)
- Prin Poștă, cu scrisoare cu confirmare de primire, la Administrația Finanțelor Publice a localității de domiciliu (AICI adresele ANAF)
- Folosind serviciul online ANAF, Spațiul Privat Virtual, disponibil aici
- Depunem noi pentru tine: trimite formularul semnat orografic sau scanat pe adresa de mail donatii@arasnet.ro sau adu-l la biroul nostru: Bd. Eroii Sanitari nr. 49, 050471, Sector 5, București, urmând ca echipa ARAS să depună formularul în numele tău.
Potrivit legii, este acceptată și adresa unde locuiește efectiv deponentul, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România.
Întrebări frecvente
Până când pot trimite formularul?
Formularul trebuie trimis până cel târziu 25 mai 2024 (data poștei).
De ce 3,5% și nu 2%?
Începând cu 2019, ARAS poate primi 3,5% din impozitul pe venit, fiind înregistrată în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale (ARAS este furnizoare de servicii sociale și are servicii licențiate). Înregistrarea poate fi verificată accesând acest link și introducând codul fiscal (5466592).
L-am descărcat, ce trebuie să completez?
E nevoie să completezi de mână, cu majuscule, secțiunea I, care conține datele tale de identificare, și să semnezi la Semnătura contribuabilului. Dacă alegi să descarci formularul direct de pe pagina ANAF, ai aici și informațiile pe care trebuie să le completezi pentru a redirecționa către noi:
Denumire entitate non-profit: ARAS – Asociația Română Anti-SIDA
Cod de identificare fiscală a entității non-profit: 5466592
Cont bancar (IBAN): RO61 RZBR 0000 0600 0430 1827
Confidențialitate și informații fiscale
În conformitate cu O.G. nr. 92/2003, art. 11, alin (4), beneficiarii sumelor obținute prin completarea formularelor 230 sau 200 nu pot obține informații cu caracter fiscal din care să reiasă „identitatea vreunei persoane fizice sau juridice”. Contribuabilii sunt singurii care ar putea solicita informațiile fiscale de mai sus. Totodată, în cazul în care doresc, contribuabilii pot să comunice asociației/fundației faptul că au depus formularele respective.
De care ANAF aparțin? La ce ANAF trebuie sa trimit formularul?
ANAF-ul de care aparții este în funcție de adresa pe care o ai în cartea de identitate (buletin). Aici o listă cu adresele administrațiilor financiare.
Este aceasta o donație?
Nu chiar. Prin completarea formularului, îți exprimi dorința ca o parte din banii pe care i-ai dat deja statului, ca impozit pe veniturile obținute în anul 2023, să meargă către un ONG, în cazul de față către ARAS. În cazul în care nu alegi să susții o cauză anume, întreaga sumă va rămâne la bugetul de stat.
Dacă ai nevoie de ajutor, contactează-ne la e-mail donatii@arasnet.ro
DECLARAȚIA UNICĂ
Trebuie completată declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice la toate capitolele aferente tipului de venit obținut. Citiți cu atenție instrucțiunile detaliate de completare a formularului.