SIDA HELPLINE 0800 800 033

Testare HIV

Cum ne testăm pentru HIV și unde ne putem testa pentru HIV?

 Până în 2016, orice persoană angajată cu contract individual de muncă sau cu alte forme contractuale prin care se plăteau cotizațiile la Sistemul Național de Asigurări de Stat (CNAS) beneficia de decontarea gratuită a testelor pentru infecții și boli cu transmitere sexuală. După modificarea din 2016 privind legea asigurărilor de sănătate în sistemul public, populația NU mai are decontate costurile de testare pentru astfel de infecții. Populația are în prezent două opțiuni:

  • testare cu plată pentru HIV, pentru sifilis și heptatite care se poate efectua în sistemul privat de sănătate – de ex. efectuați programări în laboratoare de analize medicale din sistemul privat. 
  • testare rapidă oferită de ONG-urile active în România, precum cele oferite de ARAS

ARAS oferă testare pentru HIV, SIFILIS, HEPATITA B SI C GRATUIT și ANONIM

În diagnosticul infecției cu virusul imunodeficienței umane, există 3 tipuri de teste:

1.Teste de screening (de depistare)

2. Teste de confirmare (Western Blot)

3. Teste de determinare a încărcăturii virale

Cel mai adesea se face un test ELISA (Enzime Linked Immuno- Sorbet Assay) un test indirect, care nu pune în evidenţă virusul HIV, ci anticorpii specifi ci antiHIV produşi de corpul persoanei infectate.

Este foarte importantă de înțeles perioada serologică, de 3-6 luni, perioadă în care nu are loc seroconversie, deci organismul nu formează anticorpi specifici anti HIV, dar persoana este infectată, motiv pentru care un test ELISA negativ îți oferă certitudinea că infectarea nu s-a produs în urmă cu 6 luni.

Testul ELISA poate da și rezultate fals pozitive în cazul unei contaminări de laborator sau altor patologii ale pacientului.

Se recomandă realizarea a două teste ELISA, urmate de testul de confirmare și testul de determinare a încărcăturii virale.