Viziunea noastră pentru o Europă a Sănătății – ARAS

 

Manifest pentru o politică în materie de droguri bazată pe sănătate și drepturile omului în Europa!
56 de asociații fac apel la deputații europeni să pună capăt războiului împotriva drogurilor!

În perspectiva alegerilor europene din 6-9 iunie 2024, Coaliția PLUS, în colaborare cu asociațiile sale partenere din Europa, publică un manifest care detaliază recomandările pentru viitorii membri ai Parlamentului European. Solicităm o reorientare a politicii în domeniul drogurilor, centrată pe sănătatea publică, pe dezincriminare și pe respectarea drepturilor fundamentale, în vederea eliminării practicilor discriminatorii și represive.

Aici: RECOMANDĂRILE NOASTRE PENTRU VIITORII PARLAMENTARI EUROPENI

În conformitate cu concluziile UNAIDS, dezincriminarea este crucială pentru a realiza eliminarea SIDA până în 2030. Modelul portughez arată că dezincriminarea, departe de a încuraja consumul de droguri, menține ratele de consum de droguri cu mult sub media europeană, în special în rândul tinerilor.

Impactul pozitiv al dezincriminării asupra sănătății publice:

Decriminalizarea s-a dovedit eficientă în reducerea riscurilor asociate consumului de droguri, în reducerea ratelor de transmitere a HIV și a HCV și în facilitarea accesului la serviciile de reducere a riscurilor. Exemplele din Croația și Republica Cehă ilustrează modul în care aceste politici contribuie la scăderea semnificativă a ratelor de infectare cu HIV și HCV în comparație cu țări precum Polonia și România.

Facem apel la Parlamentul European să pună capăt războiului împotriva consumatorilor de droguri:

  • Abrogați legile punitive privind consumul și deținerea de droguri pentru uz personal.
  • Implicarea societății civile și a celor afectați în elaborarea, punerea în aplicare și evaluarea politicilor privind drogurile.
  • Să îmbunătățească programele de supraveghere a sănătății și de cercetare referitoare la dezincriminare.
  • Să promoveze o politică progresistă pe scena internațională, în conformitate cu Obiectivele de dezvoltare durabilă.
  • Adoptarea unor politici incluzive și ambițioase de reducere a riscurilor, ținând seama de nevoile specifice ale femeilor, migranților, persoanelor LGBT+, persoanelor aflate în închisoare, persoanelor fără adăpost, tinerilor și persoanelor care consumă substanțe în context sexual (chemsex).
  • Accesul gratuit și universal la tratamentele de substituție și la Naloxone® în toate formele sale, precum și la furnizarea acestuia în comunitate.
  • Promovarea și consolidarea spațiilor de consum de droguri cu risc scăzut și a programelor de educație privind injectarea în condiții de siguranță.
  • Dezvoltarea serviciilor de analiză și testare a drogurilor ca instrument de reducere a riscurilor (harm reduction).
Semnatarii Manifestului

100 % LIFE ; Abraço ; ACATHI ; ACCEPT ; Actions Traitements ; Adhara ; AIDES ; AIDS Action Europe ; APDES ; Apoyo Positivo ; Arcoiris Entiende LGTBI ; ABD ; ARAS ; Asociación Siloé ; AVACOS ; Coalition PLUS ; Col.lectiu Punt 6 ; Colectivo San Blas ; ComitéVLC ; CALCSICOVA ; C-EHRN ; DPNSSE ; EATG ; EuroNPUD ; Exæquo ; Existencias ; FCD ; féda BXL ; Fédération Addiction ; FBMN ; Gais Positius ; GAT ; IDPC ; INPUD ; Lambda col.lectiu ; Médecins du Monde ; MozaiQ ; Odyseus ; Omsida ; PARADA ; PFSCD ; Positive Voice ; PREKURSOR ; RHRN ; Romanian Angel Appeal ; SAFE ; Ser+ ; Sida Studi ; Stop. ; The Love Tank CIC ; TpT ; UNAD ; UNOPA ; Vila-diversitat ; WHRIN ; Young Wave.

 

 

Meniu
Sari la conținut