Voluntariat – ARAS

Voluntar ARAS

Orice asociație non-guvernamentală știe cât de importanți sunt voluntarii pentru desfășurarea activităților ei. VoluntARASii, în pricipal elevi și studenți, fac mai mult decât o simplă activitate în timpul liber. Orice voluntariat presupune o dezvoltare persoanală a individului, doar prin simpla implicare într-o cauză în care crede, luând atitudine față de nedreptate și încercând să aducă o schimbare pozitivă în societate.

Ce fac voluntarii ARAS

În ARAS, principala activitate realizată de voluntari, se desfășoară în licee, acolo unde au loc sesiuni de informare și educare sexuală. Ne asociem cu diverse licee, acolo unde o sesiune de voluntariat va ține trei ore: HIV/SIDA, boli cu transmitere sexuală și o ultimă oră despre prevenția acestor boli.

Cred că acum se înțelege de ce lucrăm în pricipal cu voluntari tineri: facem educare între egali. Discuțiile din clasă sunt libere iar elevii se simt în siguranță să discute cu cineva apropriat de vârsta lor.

Activitatea voluntarilor nu selimitează la sesiunile de informare din licee. Ziua Lumânărilor Aprinse (o zi internațională stabilită pentru comemorarea persoanelor seropozitive decedate), ONG FEST (un eveniment dedicat ONG-urilor), sunt momente de care voluntarii profită pentru a sta de vorbă cu oamenii despre Asociație și virusul HIV.

Campaniile de testare și informare, realizate pe de o parte de către anjațaii ARAS iar pe de altă parte de voluntari, reprezintă întotdeauna un succes pentru asociație.

Câteva cuvinte despre procesul de recrutare

Anual se organizează două sesiuni de recrutare a voluntarilor. Aceștia trec printr-un interviu, un training și un examen, astfel atunci când vine vorba despre cauzele Asociației, voluntarii sunt pregătiți să răspundă la orice întrebare.

Recrutare ARAS
RECRUTĂM VOLUNTARI
  • Pentru programele de prevenire a infecției cu HIV adresate tinerilor
  • Pentru linia telefonică Helpline SIDA
  • Pentru programul de reducere a riscurilor și consecințelor asociate consumului de droguri și altor comportamente cu risc.
  • Programul de informare, educație și sensibilizare a populației cu privire la HIV, consum de droguri, alte probleme de sănătate publică

Prevenirea infecției cu HIV înseamnă un comportament fără risc de infectare cu HIV sau cu risc redus, întrucât nu există un vaccin pentru a asigura protecția împotriva infectării cu HIV.

Informarea, educația, motivarea pentru utilizarea metodelor de protecție sunt componentele programului de prevenire HIV și a altor infecții cu transmitere sexuală, componente care sunt prezentate și facilitate de către voluntarii educatori, în cadrul sesiunilor desfășurate în licee, al campaniilor stradale sau al celor ocazionate de diverse evenimente speciale, cum sunt târgurile, conferințele.

Linia telefonică Helpline a fost înființată în 1993 . În primii ani de funcționare, linia telefonică a fost deservită numai de voluntari, după o instruire de specialitate. În momentul de față, linia telefonică este deservită de personal angajat, însă voluntarii ar putea să contribuie, la rândul lor, la prevenirea HIV, la consilierea și sprijinul emoțional pentru persoanele care cred că ar putea fi infectate, pentru cele care știu că sunt infectate, dar au nevoie de ajutor și de informații legate de tratament, îngrijire, cadru legal.

Programul de reducere a riscurilor este furnizat în cadrul centrelor de asistență comunitară și de reducere a riscurilor și tratament substitutiv, de către unitatea mobilă, de către personalul angajat și instruit. În cadrul acestui program sunt oferite și servicii de acompaniere la serviciile medicale și sociale (inclusiv sprijin pentru întocmirea actelor de identitate), sprijin pentru aderența la îngrijirile medicale și la tratament (pentru infecția cu HIV, tuberculoză, probleme de sănătate mintală). Cu ajutorul voluntarilor, aceste servicii ar putea fi oferite unui număr mai mare de beneficiari în dificultate.

Programul de informare, educație și sensibilizare a populației cu privire la problematica psiho-socială legată de infecția cu HIV, consumul de droguri. Acest program se adresează în special voluntarilor cu formare şi interes pentru jurnalism, scris, traducere, care pot contribui la o mai bună înțelegere a fenomenelor ce însoțesc și alimentează frecvent epidemia HIV precum și atitudinile sociale de discriminare prin elaborarea unor materiale de informare ce vor fi postate pe website-ul organizației.

DE CE SĂ DEVIN VOLUNTAR ARAS

– Pentru că pot învăța o varietate de aspecte teoretice cu privire la sănătatea publică, psiho-sociologia sănătății;

– Pentru că pot învăța să ofer servicii de prevenire, consiliere și sprijin;

– Pentru că mă pot dezvolta personal, dobândind o viziune mai diversă asupra vieții, care include aspecte legate de alegeri personale, strategii de a face față dificultăților, bolii, modul în care este organizat sistemul de asistență medicală și socială;

– Pentru că învăț să ajut, să ascult, să mă conectez la oameni, pentru că pot înțelege mai multe despre ceea ce sunt şi ce aş dori să devin.

Ateliere de instruire a voluntarilor se vor organiza la o dată comunicată ulterior.

Recrutarea și selecția voluntarilor are în vedere criterii referitoare la vârstă (peste 14 ani, cu acordul părinților, în cazul minorilor) și criterii etice: nediscriminare, respect pentru autonomia și starea de bine a celorlalți.

Cei ce doresc sa devină voluntar trebuie să trimită CV şi un eseu (max. 400 de cuvinte), la aras@arasnet.ro cu titlul „Cine sunt eu și ce cred eu că pot face ca voluntar ARAS?”

Intrebări și răspunsuri despre VoluntARAS

Meniu
Sari la conținut