La 28 Iulie este marcată Ziua Mondială a Hepatitei, un prilej pentru a readuce în atenția publicului și autorităților problematica informării, testării, diagnosticului și tratamentului acestor boli, în special în rândul persoanelor cu risc mai ridicat de infectare. Persoanele aflate în dificultate (vulnerabile social, comportamental, marginalizate) au acces limitat/restrâns la serviciile medicale, le accesează rar pentru că nu sunt informați despre riscurile la care se expun, despre posibilitățile de diagnostic sau tratament în sistemul de sănătate și apelează la acestea de cele mai multe ori doar în cazuri de urgență.
Ca parte din activitatea sa, ARAS susţine activ informarea şi diagnosticarea co-infecţiilor ataşate virusului HIV, hepatita B şi C fiind regăsite în aproximativ 60% din cazurile de noi infecţii cu HIV în România. Cel mai recent demers în acest sens este un proiect-pilot ”Right to Health”, susținut de compania Gilead Sciences Europe LTD și implementat în colaborare cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și Spitalul Universitar de Urgență București, în perioada octombrie 2019-iulie 2021.
Prin acest proiect, ARAS și-a propus să îmbunătățească accesul persoanelor care consumă droguri injectabile din București la serviciile de prevenire, testare, diagnostic şi tratament al hepatitei C (VHC), utilizând trei strategii de eliminare: sensibilizarea și conștientizarea grupului țintă pentru prevenirea noilor infecții, identificarea persoanelor infectate și facilitarea accesului acestora la serviciile medicale în vederea inițierii tratamentului.
Semnalăm că în ciuda situaţiei de întârziere de 5 luni în semnarea contractului cost-volum-rezultat al CNAS precum și limitarea intrării pacienților în unitățile de asistență medicală pentru afecțiunile non-Covid ca urmare a declarării stării de urgență, peste 1000 de consumatori de droguri injectabile au beneficiat de sesiuni de informare și conștientizare cu privire la căile de transmitere, beneficiile diagnosticării precoce și accesul la serviciile medicale, reducerea riscului de expunere precum si modalități de evitare a transmiterii VHC; iar 775 de sesiuni de consiliere au fost organizate pre și post testare anticorpi anti-VHC.
În ceea ce privește accesul la tratament, prin intermediul acestei iniţiative, 210 consumatori de droguri injectabile care au prezentat teste reactive au fost ulterior acompaniați către serviciile de diagnostic și tratament, 50 dintre ei începând tratamentul în cadrul proiectului. Abordarea inovativă a proiectului a demonstrat nevoia de servicii integrate pentru acest grup vulnerabil asigurând navigarea pacienților în rețeaua de servicii medicale în vederea realizării investigațiilor necesare pentru inițierea tratamentului.
“Interesul este să arătam că un model viabil de depistare benevolă există şi este posibil şi în România, să punem la punct un sistem de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri şi astfel să creştem numărul celor intraţi în tratament”, a declarat Maria Georgescu director executiv ARAS cu prilejul organizării evenimentului de închidere al proiectului “Right to Health”, atunci când s-a subliniat importanța grupului de navigatori, personal din sistemul de asistență socială care ajută la acompanierea persoanelor vulnerabile şi la crearea de legături între beneficiari și structurile de sănătate.
Tot cu acest prilej, Dr. Adrian Abagiu, Medic primar boli infecţioase, Doctor în ştiinţe medicale la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” a reiterat problematica investigațiilor suplimentare care prelungesc procesul de inițiere a dosarelor, limitând astfel numărul de pacienți care pot fi înrolați în tratament. În acelaşi cadru, Marinela Debu, președinte al APAH-RO, a atras atenția asupra necesității asigurării accesului la tratament şi pentru pacienții neasigurați în vederea atingerii obiectivului de eliminare a VHC ca problemă de sănătate publică, până în 2030.
Pe lângă aceste situaţii, dorim să facem vizibile şi provocările întâlnite de către persoanelor din grupuri vulnerabile în conectarea la sistemul şi serviciile medicale, la care se adaugă şi teama de a veni către tratament, din cauza stigmatizării. Un beneficiar ne-a împărtășit din dificultățile accesului în sistemul medical din cauza etichetării ca și consumatori de droguri și despre greutățile întâmpinate la nivelul obţinerii medicamentelor în farmacii, care procedau la verificări extrem de stricte, adăugând la procesul deja îngreunat prin necesitatea prezentărilor multiple la serviciile medicale publice și externalizate în vederea stabilirii diagnosticului și inițierii tratamentului VHC.
În efortul continuu de a atinge obiectivele de eliminare a HIV şi a hepatitei, începând cu 2020, ARAS s-a alăturat și unui program co-finanțat prin Fondul Social European, împreună cu Institutul Clinic Fundeni București, respectiv cu Universitatea de Medicină și Farmacie GRIGORE T. POPA din Iași și Spitalul Clinic Județean de Urgență „SF. SPIRIDON” Iași, în cadrul cărora se derulează campanii de testare gratuită pentru hepatită B și C, adresate locuitorilor din regiunile Nord Est și Sud Est, Sud Muntenia și Sud-Vest Oltenia. Locuitorii din 24 de judeţe vor avea acces la screening în cadrul LIVE (RO 2) EST, și LIVERO-2 SUD, testarea fiind însoțită de prevenire, diagnostic și direcționare către tratament pentru pacienții care sunt depistați cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C.
Fiind invitaţi la consultare de către CNAS pentru dezvoltarea noului contract cadru, ne dorim ca aceste lecții învățate de noi referitoare la condițiile de acces la serviciile medicale pentru investigaţii în legătură cu Hepatita C (CI, asigurare și card de sănătate, medic de familie) și situațiile expuse în urma experienței determinate de pauzele îndelungate dintre contractele cost-volum-rezultat, să fie luate în considerare în procedurile viitoare. Reiterăm astfel, de Ziua Mondială a Hepatitei, necesitatea deschiderii de care trebuie să dea dovadă autorităţile publice pentru a dezvolta servicii și a oferi resurse și către persoanele din grupurile vulnerabile.