Ziua Mondială HIV/SIDA – 1 decembrie – ARAS

Ziua Mondială HIV/SIDA – 1 decembrie

Știința medicală a progresat. Cu tratamentul adecvat, infecția cu HIV poate fi oprită din evoluție și oamenii care sunt infectați trăiesc o viață sănătoasă și activă în toate ariile vieții cotidiene: educațional, profesional, viața de familie și de cuplu ș.a.m.d.

Cu ajutorul tratamentului, infecția cu HIV nu se transmite altor persoane, dacă încărcătura virală este nedectabilă prin analiza specifică a sângelui; azi, tratamentul–ca–prevenire (PrEP) este esențial în oprirea epidemiei de HIV la nivel mondial, alături de celelalte mijoace cunoscute de mai mult timp (de ex. folosirea prezervativului, testarea și relația bazată pe fidelitate, respectarea precauțiilor universale în practica medicală, folosirea seringii de unică folosință).

Noi, când ne actualizăm informațiile cu privire la HIV și încetăm să discriminăm persoanele care trăiesc cu acest virus?

Azi publicăm mai jos gânduri și mesaje ale persoanelor care trăiesc cu HIV și care se implică în activitățile organizației noastre, ca voluntari sau ca beneficiari:

Cel mai mult, aceștia și-au dorit ca oamenii:

  • „să nu se mai teamă de persoanele care trăiesc cu HIV, pentru că nu există niciun risc de transmitere în viața de zi cu zi”;
  • „să știe că HIV nu se transmite nici prin contact sexual dacă persoana face tratament adecvat și corect monitorizat în cadrul unui spital de specialitate”;
  • „să se informeze corect și să nu acționeze conform prejudecăților și vechilor informații. Au trecut deja 40 de ani de când s-a descris pentru prima data infecția cu HIV. Medicina a progresat, iar unii oameni au rămas în urmă. Până când?”
  • „să meargă să facă un test HIV la spital, să solicite medicului de familie testul HIV (acesta se face doar pe bază de trimitere de la medicul de familie) sau să vină la centrele comunitare (centrele de testare ARAS, centrul Baylor Marea Neagră), pentru că numai diagnosticată la timp, infecția cu HIV poate fi oprită înainte de a deteriora imunitatea și de a permite apariția unor boli care pot lăsa sechele. Mi-aș fi dorit să fi știut asta înainte de a mă fi îmbolnăvit și vreau ca alte persoane să evite o astfel de situație”.
  • „să se proteje, pentru că desi există tratamet foarte bun azi, care ne asigură o stare bună de sănătate și nu mai permite transmiterea prin contact sexual, totuși există discriminarea și este foarte greu de trăit cu teama permanentă de respingere și de prejudecăți”.
  • “cel mai mult mi-aș dori să nu mai fie întreruperi de tratament, medicamentele de care avem nevoie să existe în stocuri suficiente și să le putem primi, în functie de aderență și rezultalele analizelor, chiar și pe 3 luni odată. Frica de întreruperea tratamentului mă chinuie îngrozitor.”
Articolul anterior
Să punem capăt epidemiei HIV
Articolul următor
REZUMAT: Atingerea obiectivului OMS 2030 și ce poate face EU în combaterea Hepatitei
Meniu
Sari la conținut